23.6.2011

Säätiedotus Selkämerenkulkijoille: Enimmäkseen poutaa ja arkeologeja

Ensi kesänä Selkämerellä on odotettavissa suunnaltaan vaihtelevaa tuulta, poutaa, sadekuuroja ja Metsähallituksen luontopalvelujen arkeologeja. Arkeologitihentymän syynä on luontopalvelujen kulttuuriperintöinventointi Selkämeren kansallispuiston alueella.

Kaikki, jotka ovat nähneet Indiana Jonesit (eli aivan kaikki) tietävät, että arkeologin työ on jännittävää ja seikkailuntäytteistä. Metsähallituksen arkeologien arkeen Selkämerellä pääsee kurkistamaan heinäkuussa Luontoon.fi-verkkosivuilta löytyvän blogin kautta. Aallot pärskyvät ja kahvitermospullot tyhjenevät kiivaaseen tahtiin samalla kun Selkämeren kulttuuriarvot kartoitetaan. ”Toivon, ettemme löydä liian montaa luurankoa tänä kesänä” toteaa arkeologi Henrik Jansson toimipisteestään Kolilta, valmistellessaan kesän inventointeja karttojen ja muun lähdemateriaalin avulla.

Uusimman kansallispuistomme kulttuuriarvot selvitetään Etelä-Suomen luontopalvelujen erikoissuunnittelija Henrik Janssonin johdolla. Laajan, osittain vaikeakulkuisen ja kulttuuriarvoiltaan monikerroksisen alueen kartoittamisessa on mukana myös arkeologi Tapani Tuovinen, avustaja Tuomo Lindholm sekä erikoissuunnittelija Minttu Perttula. Arkeologit aloittavat maastotyöt 23.5. Juhannuksena huilataan ja maastotyöt jatkuvat jälleen heinäkuussa.

Yhteistyö paikallisten asukkaiden ja sidosryhmien kanssa on tärkeää. Esimerkiksi Jurmossa paikallisenkalastajan vihje johdatti Janssonin hopearahakätkölle ja sen myötä löytyi keskiaikainen kylätontti. Myös Metsähallituksen omalta väeltä toivotaan yhteydenottoja erityisesi raha-aarteisiin, mutta myös muihin kulttuurikohteisiin liittyen.

Arkeologien työn tulokset palvelevat hoidon- ja käytön suunnittelua, opastusta ja luontomatkailua. Kartoitus tuottaa historiaan perustuvia tarinoita ja perimätietoa, joita matkailuyrittäjät voivat tuotteistaa. Esimerkiksi Kolin kansallispuiston kulttuuriperintökartoitusten tulokset ovat kiinnostaneet paikallisia asukkaita ja yrittäjiä. Itäisen Suomenlahden kansallispuiston kehittämishankkeissa on kulttuuriperintökartoitusten myötä kehitetty opastusta ja kunnostettu sotahistoriallisia kohteita.

Minttu Perttula, erikoissuunnittelija ja Henrik Jansson, erikoissuunnittelija
Metsähallitus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti