16.7.2011

Monimuotoinen Isokari


Uudenkaupungin edustan inventoinnin ajaksi otimme tukikohdaksi Isokarin luotsisataman. Saarella tuli vietettyä useampi yö. Itse Isokarissakin riitti kartoitettavaa kolmeksi päiväksi.

Isokari nousee merestä Uudenkaupungin edustalla kaikista uloimpana ja kaukana lähimmistä saarista. Se tunnettaan majakasta ja luotseistaan. Tulevaisuudessa Isokari tullaan muistamaan yhtenä Selkämeren kansallispuiston kiehtovimpana saarena.

Ensimmäinen inventointipäivä hurahti luotsikylän rakennuksia ja vanhoja niittyjä kartoittaessa. Luotsikylä on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennutuksi kulttuuriympäristöksi. Kuten museoviraston antamasta luokituksesta voi päätellä on luotsikylä maisemallisesti todella vaikuttava. Siellä aika tuntuu pysähtyneen 1800-luvulle.

Rakennukset luotsikylässä ovat pääasiassa luotsien jälkeläisten omistuksessa ja aktiivisessa kesäkäytössä. Pihoilla pyörineet kulttuuriperinnön kartoittajat otettiin uteliaina vastaan ja tarjottiinpa meille kahvia ja porkkanakakkuakin. Luotsien jälkeläisten kanssa jutustelu toi paljon lisätietoa saaren historiasta. Kuulimme mm. kylän kupeessa sijainneiden kiviaitojen muodostaneen lypsypaikan, jota paikalliset kutsuivat tahtomeiksi. Opimme myös, että tahtomet sanan keskellä oleva t lausutaankin dentaalispiranttina.

Rakennusten dokumentoinnin lisäksi kartoitimme vanhaan maisemaan kuuluneet niityt ja niitä reunustaneet kivimuurit. Arvioimme myös näiden hoitotarpeen. Paikoin niittyjen tilalle oli jo kasvanut komeita lehtoja, mutta katajan peittämät ja osin avoimet niityt voisi vielä palauttaa sellaisiksi kuin ne olivat karjanpidon aikaan.

Toinen inventointipäivä paljasti saaresta aivan toisenlaista historiaa. Kivilouhos, tykkipatterit, tulenjohtotorni ja bunkkerit kertovat omaa tarinaansa kylmänsodan ajasta. Kuulemma linnoitus sai alkunsa kun Isokarin edustalla oli noussut pintaan venäläinen sukellusvene. Kun sitä ei kahteen päivään huomattu lähetti Neuvostoliitto vaatimuksen lännen suunnan puolustuksen vahvistamisesta.

Saaren syrjäisemmissä osissa rämmityn toisen inventointipäivän päätteeksi pääsimme saunomaan vanhan merikasarmin saunaan, jota saaressa toimiva matkailuyritys vuokraa. Yrittäjä tarjoaa majakkakierrosten ja saunan vuokrauksen ohella myös majoituspalvelua vanhassa luotsituvassa ja majakkamestarin talossa.

Kolmannelle Isokarin inventointipäivälle meille jäi vielä saaren toisen vanhan yhteisön majakkakylän rakennusten, kivimuurien ja niittyjen kartoitus. Majakan juuressa sijaitsee 1800-luvulta peräisin oleva majakkamestarin talo ja sen sivurakennukset. Kylässä on myös saaren vanhin rakennus. Majakkamestarintalon edeltäjänä toiminut vanha torppa on kuitenkin päässyt valitettavan huonoon kuntoon. Kaiken kaikkiaan Majakkakylä on hieno kokonaisuus, josta aktiivisella luonnonhoidolla saadaan lajistoltaan ja maisema-arvoiltaan entistä edustavampi käyntikohde.

Inventoinnin perusteella voi sanoa monimuotoisen maankäytön muovanneen Isokarin luonnoltaan ja kulttuuriperinnöltään kiehtovaksi ja monipuoliseksi kohteeksi. Saarella voi kokea paljaita rantakallioita, reheviä lehtoja, kulttuurimaisemia sekä hyvin säilynyttä merenkulku- ja sotahistoriaa.


Tuomo Lindholm, Pyhämaa 4.7.2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti