11.7.2011

Mitalin kaksi puolta – molemmat hyviä

Satakunnan maakuntajuhlassa jaettiin Satakunta-mitalit. Tunnustus, tämän sorttisten palkitsemissanastojen juhlavireellä ilmaistuna, myönnetään erityisen ansiokkaasta toiminnasta Satakunnan maakunnan hyväksi. Minulla oli kunnia olla samassa rivissä kahden muun Satakunta-mitalin saaneen kanssa.

Siellä juhlasalissa seisoin elinkeinojen kehittämisen ja luonnonsuojelun keskellä. Elinkeinoelämää edusti Satakunnan TE-keskuksessa ja viimeksi ELY-keskuksessa pitkän rupeaman tehnyt johtaja Markku Gardin. Luonnonsuojelijoista palkittiin Satakunnan luonnonsuojelupiiri ry. Asetelma kuvasti satakuntalaista pyrkimystä elinkeinojen edistämiseen ja luonnon vaalimiseen yhdessä ja samassa Selkämeren kansallispuistossa. Asetelma on Raumallakin ollut tulokulma aiheeseen jo 1990-luvun lopulta, kun ryhdyimme puiston eteen töitä tekemään. Ympäristöministerin puistokonseptiin tuoma erityishuolenpito kalastuksesta vielä vahvisti käsitystä siitä, miten luonto ja luonnon kestävä käyttö elinkeinotoiminnassa kuuluvat samaan mitaliin.

Täältä meiltä päin katsoen tavoitteena on ollut Selkämeren kansallispuisto, joka on samalla klassikko ja moderni. Klassikoksi puistomme tekevät luonto- ja kulttuuriarvot sekä vieraanvaraisuus. Modernia ovat vedenalaisen maailman painotukset, paikallisuuden korostaminen ja meren monipuolisen käytön ymmärtäminen. "Klassikko ja moderni" –sanaparin tilalla puistonjohtaja on käyttänyt sanoja "uuden sukupolven kansallispuisto".

Uuden sukupolven kansallispuisto tarkoittaa monen hallinnollisenkin käytännön uudelleen arviointia. Kansallispuiston valmisteluverkostossa kuulemani perusteella arvelen satakuntalaisten luonnonsuojelijoiden kykenevän tuomaan tähän työhön uutta ja harkittua. Oli merkittävää, että Satakunta-mitali myönnettiin Satakunnan luonnonsuojelupiirille. Oli myös merkittävää, että he ottivat sen vastaan.

Kuvanveistäjä Matti Kava on kuvannut Satakunta-mitalin toiselle puolelle meren aaltoja ja toiselle puolelle peltokynnöstä. Kuvaus symbolisoi maakunnan väen toimeentuloa ja kulttuuria. Meidän aikanamme kuuluu liittää mitalin molempien puolien symboliikkaselityksiin sanat "kestävä käyttö" ja varmistaa noiden sanojen kuuluminen kulttuuriimme niin privaatissa kuin työelämämmekin ratkaisuissa. Selkämeren kansallispuiston vierailijat tulevat yhä enemmän esittämään haastavia kysymyksiä meren kestävästä käytöstä: päätyykö mereen myrkyllisiä aineita, mitä maatalouden kuormituksen vähentämiseksi on tehty, miten ylipäätään Selkämeri voi…

Juhani Korpinen, kaupungingeodeetti
Rauma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti